چهاردهمین قسمت آموزش جاوا اسکریپت رو با موضوع سوئیچ و عبارت های شرطی شروع می کنیم. امیدوارم برای شما مفید واقع بشه. اما قبل از شروع این جلسه ، اگر آموزش های قبلی جاوا اسکریپت رو مشاهده نکردید یا میخواهید تمام آموزش هایی که تا الان در سایت گذاشته شده رو ببینید حتما به صفحه آموزش جاوا اسکریپت مراجعه کنید.
عبارت های شرطی در جاوا اسکریپت
عبارات شرطی برای انجام اقدامات مختلف براساس شرایط مختلف مورد استفاده قرار میگیرند . بسیاری از اوقات نیاز است تا در قطعه کدی که می نویسیم ، بر اساس موقعیت های مختلف ، تصمیمات مختلفی بگیریم؛ برای این کار می توانیم از عبارات شرطی مانند if , else و switch استفاده کنیم که در واقع موضوع آموزش این قسمت جاوا اسکریپت از مظر کد پز هست.
دستورات مورد استفاده برای شرط گذاری در جاوا اسکریپت
دستور if
همانطور که از اسم این دستور مشخص است شرطی را که وضع شده بررسی می کند . در صورت برقراری شرط ، دستور خواسته شده اجرا خواهد شد. syntax یا شکل ظاهری استفاده از این دستور را در کادر پایین مشاهده می کنید:
1 |
( condition ) if <br>//دستوری که قرار است در صورت برقراری شرط اجرا شود |
نکته ای که باید در نوشتن این دستور به آن توجه کنیم این است که اگر دستور ما بیشتر از یک خط است باید از {} در ابتدا و انتهای دستور اسفاده کنیم.
دستور else
این دستور به تنهایی کاربرد ندارد . در صورتی استفاده می شود که شرطی که برای دستور if وضع کرده بودیم برقرار نبوده و صدق نکند ؛ در این صورت بدون هیچ شرطی این دستور اجرا خواهد شد. شکل نوشتاری این دستور را در چند خط زیر می توانید مشاهده کنید :
1 2 |
else دستور مورد نظر // |
دستور else if
این دستور زمانی برای ما کاربرد دارد که تصمیماتی که قرار است برای شرایط مختلف بگیریم بیشتر از دو مورد باشند. یا به عبارت بهتر تعداد شرط هایی که قرار است بررسی کنیم بیشتر از دو مورد باشند. تفاوت else با else if در این است که برای else if ما شرط جدیدی تعریف می کنیم.
دستور switch
استفاده از این دستور به جهت تعریف چندین مجموعه کد جداگانه برای شرایط مختلف به کار می رود. ساختار کلی این دستور به شکل زیر است:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 |
switch(<em>expression</em>) { case <em>x</em>: <em> // code block </em> break; case <em>y</em>: <em> // code block </em> break; default: // <em>code block</em> } |
این دستور به شیوه ای که در قسمت پایین شرح داده شده می باشد:
expression یا عبارت مورد نظر عملیاتی شده و خروجی آن صادر می شود. حال این خروجی با تک تک شرط ها یا case ها مقایسه می شود. در صورت منطبق شدن بر هر case دستور آن اجرا می شود.
نکته : اگر بخواهیم برای چند شرط مختلف یک دستور اجرا شود به صورت زیر باید بنویسیم:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |
switch (new Date().getDay()) { case 4: case 5: text = "Soon it is Weekend"; break; case 0: case 6: text = "It is Weekend"; break; default: text = "Looking forward to the Weekend"; } |
نکته ی بعدی این که سوئیچ علاوه بر مقدار داده ها ، نوع داده ها را نیز مقایسه می کند.
در انتها دو کلیدواژه که در نوشتن سوئیچ به آنها نیاز داریم را معرفی و بررسی می کنیم.
عبارت break
اگر به قطعه کد های بالا دقت کرده باشید ، متوجه می شوید که پس از هر شرط دستور سوئیچ عبارت break استفاده شده است. آیا استفاده از این عبارت ضروری است؟ در پاسخ باید گفت بله! در صورت استفاده نکردن از این عبارت دستور switch مانند حالت عادی کار می کند و اولین case ای را که مطابق با ورودی باشد اجرا می کند اما case های بعدی را نیز اجرا می کند و دیگر نمی ایستد. اما ننوشتن این عبارت در آخرین شرط مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
عبارت default
این عبارت زمانی برای ما مفید خواهد بود که بخواهیم حالت پیش فرضی تعریف کنیم تا در صورت برقرار نبودن هیچ یک از شروط این حالت اجرا شود. برای دیدن مثال هایی از این کاربرد میتونید به سایت w3schools مراجعه کنید.
امیدوارم از مطالب این قسمت استفاده ی لازم رو برده باشید.