وردپرس (wordpress) چیست و توضیحاتی درباره‌ی تاریخچه و سیستم آن

خانه » مقالات اموزشی » وردپرس » وردپرس (wordpress) چیست و توضیحاتی درباره‌ی تاریخچه و سیستم آن
وردپرس (wordpress) چیست و توضیحاتی درباره‌ی تاریخچه و سیستم آن

نویسنده:

سجاد حسین زاده

Statistics-rafiki

تعداد بازدید:

2248

Calendar-amico (2)

تاریخ به‌روزرسانی:

۱۴۰۰-۰۲-۳۱

Work time-rafiki

زمان مطالعه:

10 دقیقه

وردپرس چیست: وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای متن‌باز است که به کاربران امکان ساخت انواع سایت WordPress با امنیت بالا و انعطاف‌پذیری بسیار را می‌دهد. تا انتهای این آموزش با ما همراه باشید و از مطالب ارزنده‌ی این صفحه استفاده‌ی کامل را ببرید.

فهرست مطالب

  1. وردپرس چیست؟
  2. تاریخچه وردپرس
  3. سایت wordpress چیست؟
  4. چه نوع سایت‌هایی را می‌توانیم با وردپرس بسازیم؟
  5. چرا وردپرس را انتخاب کنیم؟
  6. ویژگی‌های wordpress
  7. آمار استفاده از وردپرس wordpress در سال 2020
  8. چه کسانی از wordpress استفاده می‌کنند؟
  9. چگونه طراحی سایت را با استفاده از وردپرس شروع کنیم؟
  10. تفاوت سایت WordPress.com و WordPress.org در چیست؟

وردپرس چیست؟

وردپرس ( WordPress ) هم مثل دیگر سیستم‌های مدیریت محتوا مانند دروپال و جوملا یک سیستم مدیریت رایگان و متن‌باز می‌باشد که بر پایه GPL می‌باشد و به شما امکاناتی نظیر ساخت وبلاگ، گالری عکس و موضوعات را می‌دهد.

ازآنجایی‌که برخی از سایت‌های شبکه اجتماعی از هسته این سیستم استفاده می‌کنند و حتی سایت‌های بزرگ توسط این CMS مدیریت می‌شوند باعث شده تا این سیستم جز بهترین سیستم‌های مدیریت محتوا قرار گیرد و رابطه خوبی با موتورهای جستجو به‌خصوص گوگل برقرار کند که درنهایت باعث محبوبیت روزافزون WordPress شود.

خوشبختانه این سیستم با زبان برنامه‌نویسی محبوب PHP طراحی‌شده و از MySQL برای پایگاه داده خود استفاده می‌کند و همین مسئله باعث استفاده بیش‌ازاندازه این سیستم شده است.

تاریخچه وردپرس

WordPress در سال ۲۰۰۳ شکل گرفت. نام وردپرس را کریستیان اِسلِک، دوست مت مولنوگ (توسعه‌دهنده اصلی wordpres) پیش نهاد و از آن روز wordpress با سرعت و پیشرفتی  قابل‌ملاحظه تبدیل به معروف‌ترین و پرکاربردترین ابزار ساخت وبلاگ بر روی‌هاست شده است.

تاریخچه وردپرس از زبان کدپز
تاریخچه وردپرس از زبان کدپز

سایت وردپرس چیست؟

به‌طورکلی WordPress یک نرم‌افزار تحت وب متن‌باز (open source) می‌باشد که در دسته‌ی سیستم‌های مدیریت محتوا یا همان CMS ها که مخفف (Content Management System)  می‌باشند، قرار می‌گیرد. و درواقع هر سایتی که از این سیستم مدیریت محتوا استفاده کند، به آن سایت wordpres می‌گویند. سایت‌های وردپرس هر دو قسمت frontend و backend را دارا می‌باشد.

داشبورد وردپرس ( پنل مدیریت WordPress )
داشبورد وردپرس ( پنل مدیریت WordPress )

چه نوع سایت‌هایی را می‌توانیم با وردپرس بسازیم؟

1- وبلاگ:

در یک سایت وبلاگی وردپرس معمولاً یک سری متون، عکس‌ها، مقایسه‌ها، آموزش و حتی دستور پخت غذا و امثال این‌ها را به اشتراک می‌گذارند. در این نوع از سایت‌ها معمولاً آخرین محتواها در سایت نمایش داده می‌شوند.

2- سایت فروشگاهی:

یک سایت فروشگاهی وردپرس به شما این امکان را می‌دهد تا محصولات و یا خدمات خود را به‌صورت آنلاین به فروش برسانید و با استفاده از یک سیستم پرداخت آنلاین مبالغ دریافتی خود را جمع‌آوری نمایید. برای داشتن همچین سایتی نیاز به یک افزونه فروشگاهی wordpress می‌باشد که معروف‌ترین و حرفه‌ای ترین آن‌ها ووکامرس می‌باشد. با استفاده از این افزونه می‌توانید یک سایت فروشگاهی حرفه‌ای با تمامی امکانات راه‌اندازی کنید.

3- سایت عضویت:

با استفاده از این مدل وب‌سایت شما می‌توانید برای پست‌ها، برگه‌ها، آموزش‌ها و یا هر قسمت دیگری از سایت وردپرس تان که ویژه است، دسترسی کاربران را محدود کنید و دسترسی آن‌ها رازمانی بازکنید که کاربر در سایت ثبت‌نام کرده و مبلغ دلخواه شمارا پرداخت کند.

4- سایت نمونه کار:

با استفاده از این مدل وب‌سایت، می‌توانید نمونه کارهای خودتان که دار هر زمینه‌ای باشد را به نمایش بگذارید.

5- سایت انجمنی (Forum):

به راحتی هر چه تمام‌تر می‌توانیم سایت‌های wordpress فروم درست کنیم. که در این سایت‌ها کاربران سؤالات خودشان را بپرسند و یا حتی مشاوره‌هایی را قرار دهند.

سایت رویداد: وردپرس این امکان را برای شما فراهم می‌کند که رویدادها را زمان‌بندی کنید و حتی از طریق همین سایت به فروخت بلیط ها اقدام کنید.

6- سایت آموزشی:

دانش آموزان به‌راحتی هر چه تمام‌تر می‌توانند در یک سایت حرفه‌ای وردپرس به‌صورت آنلاین آموزش ببیند، در پنل کاربری خودشان پیشرفت‌های خودشان را رصد کنند. منابع درسی جدید را دانلود کنند و بسیاری اتفاق جذاب ِ دیگر.

شما چه مواردی در ذهنتان است؟! چه موضوع سایتی را دوست دارید پیاده‌سازی کنید؟! در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید تا آن را بررسی کنیم.

چرا وردپرس را انتخاب کنیم؟

همان‌طور که گفته شد wordpress یکی از سیستم‌های مدیریت محتوای مبتنی بر PHP و mysql است که به شما اجازه می‌دهد مطالب خود را به‌راحتی توسط یک ویرایشگر تحت وب نوشته و در سایت خود منتشر کنید.

در اینجا به چند مزیت ِ مهم وردپرس اشاره می کنیم.

1- سادگی:

wordpress این امکان را می‌دهد که به‌سادگی سایت خود را راه‌اندازی کنید، حتی اگر یک مبتدی باشید این اتفاق برای شما ممکن است.

2- رایگان بودن:

خود ِ wordpress و بسیاری از پلاگین ها و قالب‌ها در wordpress.org به‌صورت رایگان در اختیار شما قرار می‌گیرد. حال، برخی توسعه‌دهندگان وردپرس یک سری از ویژگی‌هایی را در قالب‌ها و افزونه‌ها قرار می‌دهند و آن‌ها را به فروش می‌رسانند. ضمناً شما باید برای دامنه و هاست نیز هزینه پرداخت کنید.

3- انعطاف‌پذیری:

همانطور که در کمی بالاتر اشاره کردیم، با استفاده از وردپرس قادر خواهید بود تا انواع سایت‌های مختلف را طراحی کنید.
به‌واسطه‌ی همین انعطاف‌پذیری، تیم طراحی سایت wordpress کدپز در زمینه‌های شغلی مختلف سایت‌های تخصصی‌ای را طراحی می‌کند.
1. طراحی سایت شخصی
2. طراحی سایت فروشگاهی
3. طراحی سایت آموزشی
4. طراحی سایت پزشکی
5. طراحی سایت خبری
6. طراحی سایت شرکتی

4- استفاده آسان:

استفاده از وردپرس چندان دشوار نیست. به همین دلیل سایت کدپز به کسانی که در قدم اول طراحی سایت هستند، همیشه این توصیه را می‌کند که wordpress می‌تواند در ابتدا برای شما بسیار شیرین و جذاب و البته درآمدزا باشد.

5- متن‌باز (open-source):

وردپرس یک سیستم متن‌باز زیر نظر (GPL (General Public License می‌باشد. این به این معناست که یک شرکت و یا یک فرد مدیریت آن را به عهده ندارد. بلکه صدها طراح و توسعه‌دهنده در حال مشارکت هستند تا wordpress روزبه‌روز بهتر و بهتر شود.

6- نیازی به دانش کد نویسی ندارد:

برای طراحی سایت وردپرس نیازی به دانش کدنویسی وجود ندارد. هرچند که ما به طراحان حرفه‌ای این توصیه را می‌کنیم که در ادامه با کد نویسی نیز آشنا شوند زیرا که می‌تواند طراحی‌های آنان را بسیار حرفه‌ای تر کند.

7 گسترش وردپرس با استفاده از افزونه:

یکی دیگر از امکانات ویژه wordpress این است که با استفاده از افزونه‌های مختلف امکانات ویژه‌ای به آن افزوده می‌شود. این امکانات نظیر فروشگاه، بهبود سئو سایت، گرفتن بک آپ، افزونه‌های تماس با ما و غیره می‌باشد. هزاران افزونه در سایت wordpress.org موجود می‌باشد و البته باید این را بدانید که برخی افزونه‌ها توسط توسعه‌دهندگان wordpress غیر رایگان هم هستند.

8- وجود قالب‌های بسیار زیاد:

با استفاده از قالب‌های بسیار زیاد می‌توانید وردپرس خودتان را به هر سمتو سویی ببرید. قالب‌ها نسخه‌های رایگان و پولی بسیاری دارند.

9- امنیت بالای وب سایت:

می‌توان گفت که wordpress از امنیت بالایی برخوردار است. بااینکه نمی‌توان ادعا کرد سیستمی 100% امنیت را دارد، اما wordpress روزبه‌روز در حال پیشرفت در این بخش می‌باشد. اما باید گفت که اغلب اتفاقات بدی که برای سایت‌ها رخ می‌دهد توسط اشتباه خود کاربران اتفاق می‌افتد و نه از هسته وردپرس.

انواع سایت های مختلف وردپرس
انواع سایت های مختلف وردپرس

ویژگی‌های وردپرس

در این قسمت تنها به چند ویژگی wordpress اشاره می‌کنیم.

1- سئو (SEO):

با دانستن کمی از سئو می‌توانید با استفاده از وردپرس بهینه‌سازی سایت خود را برای موتورهای جستجوگر گوگل انجام دهید. همچنین می‌توانید از آموزش‌های سئو کدپز هم استفاده کنید.

2- سرعت:

سرعت در سایت یک مساله ی مهم است که توسعه‌دهندگان wordpress به خوبی به این موضوع آگاهی دارند و در آپدیت‌هایی که برای wordpress می‌دهند، شاهد آن هستیم که wordpress سریع و سریع‌تر می‌شود.

3- واکنش گرایی برای موبایل:

در حال حاضر، تقریباً تمامی قالب‌های wordpress حالت واکنش گرایی را برای دستگاه‌های موبایل و تبلت دارا هستند.

4- رسانه‌ی هوشمند:

در پنل مدیریتی وردپرس بخشی به نام رسانه موجود است که می‌توانید فایل‌های رسانه‌ای خود مانند عکس و ویدیو را در آن آپلود کنید. ضمناً برای عکس‌هایتان می‌توانید ویرایش هم انجام دهید.

5- رابط کاربری آسان:

کافی است تا wordpress را نصب کنید تا به خوبی متوجه این موضوع بشوید که تمامی بخش‌های وردپرس دارای رابط کاربری آسان می‌باشند.

6- منو های سفارشی:

با اسفاده از یک محیطِ کاملا ساده می توانید منو هایی برای سایت خود تشکیل دهید تا به صفحات مختلف سایت لینک شوند.

7- ساخت وبلاگ:

می‌توانید مقالات مرتبط با کسب‌وکار خود را درون سایتتان منتشر کنید.

8 آپدیت وردپرس:

در نسخه WordPress 5.5 امکانات بی‌نظیری به wordpress اضافی شده است. که می‌توانید تمامی این موارد را در خود سایت وردپرس تک‌به‌تک بررسی نمایید.

آمار استفاده از وردپرس wordpress در سال 2020

آمار استفاده از وردپرس wordpress در سال 2020
آمار استفاده از وردپرس wordpress در سال 2020

طبق آمار رسمی که از سایت w3techs.com منتشر شد، بیش از 30 درصد سایت‌های جهان با وردپرس ساخته‌شده است. و این بسیار فوق‌العاده است. دلیل این محبوبیت می‌تواند سادگی و رایگان بودن wordpress باشد. حتی wix هم با این تبلیغات گسترده در یوتیوب، نتوانسته نزدیک wordpress هم بشود. پس بدون شک سایت خود را با محبوب‌ترین CMS جهان، یعنی wordpress راه‌اندازی نمایید.

چه کسانی از وردپرس استفاده می‌کنند؟

بسیاری از سایت‌های معروف و موفق در این میان از wordpress استفاده می‌کنند.
سایت‌های وبلاگی، رسانه‌های خبری، سایت‌های موسیقی و حتی بسیاری از اشخاص معروف غالباً از این CMS استفاده می‌کنند. که می‌توان سایت‌های معروفی همچون “نیویورک‌تایمز”، “شرکت مرسدس بنز”، “اتاق خبر فیس‌بوک”، “بی‌بی‌سی آمریکا”، “وب‌سایت شخصی کیتی پری” و غیره اشاره کرد.

همچنین می‌توانید به لینک wordpress.org/showcase/ سری بزنید تا نمونه سایت‌های وردپرسی بیشتری را ملاحظه کنید.

چگونه طراحی سایت را با استفاده از وردپرس شروع کنیم؟

شاید سؤال شما هم الان همین باشد که مسیر آموزش طراحی سایت به‌واسطه وردپرس چگونه است؟

بازهم تکرار می‌کنیم که وردپرس رایگان است. کاملاً رایگان است. با طی کردن چند قدم ساده می‌توانید کارتان را با wordpress آغاز کنید.

حال شما برای شروع نیاز به 3 چیز اساسی دارید:

1. خرید یک هاست خوب از یک شرکت هاستینگ معتبر

2. خرید دامنه ی دلخواهتان

3. دانلود و نصب wordpress

البته توجه داشته باشید که می‌توانید برای شروع از لوکال هاست هم استفاده کنید. به این معنی که هاست شما هارد شما می‌شود و دامنه‌ی شما همان آدرس localhost
توضیحات مربوط به این روش را می‌توانید در ” آموزش نصب کردن وردپرس در لوکال هاست ” در سایت کدپز ببینید.

تک‌تک این موارد را در جلسات آینده با شما بررسی خواهیم کرد.

تفاوت سایت WordPress.com و WordPress.org در چیست؟

واقعاً هرکدام از این سایت‌ها چه کاربردی دارند و چرا باید وردپرس 2 سایت داشته باشد.

در این بخش به صورت کوتاه قصد داریم تا این موضوع رو موشکافی کنیم.

wordpress.org چیست؟

wordpress.org مکانی است که می‌توانید وردپرس را دانلود کرده و درهاست خودتان نصب کنید تا سایتتان را به وجود آورید. درواقع این همان سایت wordpress واقعی است. که شما در این سایت به انواع theme ها و plugin ها دسترسی دارید. و تنها چیزی که نیاز دارید یک دامنه و یک‌هاست است که باید آن‌ها را تهیه کنید.

سایت wordpress.org
سایت wordpress.org

wordpress.com چیست؟

سایت wordpress.com یک سرویس میزبان وب است که توسط مت مولنویگ بنیان‌گذار وردپرس، ایجادشده است. در این سایت می‌توان از 3 گیگ فضای رایگان استفاده کرد اما بیشتر از آن نیازمند پرداخت هزینه است. بااین‌حال سایت‌هایی که از فضای رایگان استفاده می‌کنند، تبلیغاتی در سایتشان نمایش داده می‌شود. در این سرویس محدودیت‌هایی نیز موجود است. به‌طور مثال شما نمی‌توانید در این سرویس قالب و یا پلاگین جدید نصب و یا ویرایش کنید. زیرا که باید فقط با سرویسی که در اختیارتان قرار می‌گیرد، فعالیتتان را انجام دهید.

سایت wordpress.com
سایت wordpress.com

ادامه‌ی جلسات

به‌پایان جلسه اول آموزش وردپرس رسیدیم. شما عزیزان می‌توانید باقی جلسات را دنبال کنید. همچنین منتظر نقطه نظرات شما در رابطه با این سری از آموزش‌های دوره‌ای وردپرس کدپز در قسمت کامنت‌ها هستیم.

سجاد حسین زاده

سجاد حسین زاده

سجاد حسین زاده هستم متولد کرج, بنده از سال ۹۴ سابقه حضور در حوزه وب را دارم. و روزبه‌روز در حال رشد و ارتقای خودم تو این زمینه هستم. از علایقم که بخوام به گم: خب واضحه که عاشق کدنویسی هستم. و همچنین من از معدود افراد برنامه‌نویس ورزشکار هم به‌حساب میام.

تا کنون 264 نفر در کدپز ثبت نام کرده اند.

3 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

دیدگاهتان را بنویسید